Klooikoffers doorgeven in de klas

Makers maken makers! Het doorgeven van Klooikoffers van kind naar kind is een goede manier om iedereen met maken in aanraking te brengen. Inclusief de ouders! Het kost niet veel tijd en zorgt ervoor dat ouders en kinderen fijn samen aan de slag gaan.

Het is leuk als je één of twee koffers laat rondgaan in een klas. Dan blijft het speciaal én komt iedereen aan de beurt. Bestel er ook maakboeken bij: dat is het logboek waarin kinderen vertellen over wat ze hebben gedaan.

gemaakt3

Hoe pak je dat aan?

  • Introductieles
  • Doorgeefsysteem
  • Reflectie bij terugbrengen
  • Tentoonstelling in de klas

Introductieles

In de introductie laat je de koffers zien. Je bespreekt samen wat erin zit en wat je ermee zou kunnen maken. Laat het boekje en de materialen rondgaan in de klas en bespreek de voorbeelden die erin staan. Als je wilt kun je ook het digibord erbij gebruiken: in onderstaande presentatie staan de eerste 4 koffers met maakvoorbeelden.

Gebruik deze pdf voor op het digibord.

Klooikoffers_doorgeven.001

Doorgeefsysteem

Zorg van te voren dat de ouders van de klas weten dat jullie dit gaan gaan doen. Leg uit dat hun kind één of twee keer aan de beurt komt en dat het de bedoeling is dat ze samen met hun kind aan de slag gaan. Benadruk dat ze ook in het maakboek over hun avonturen schrijven!

gemaakt5

Kinderen lenen de koffer voor één week: ze nemen hem (bijvoorbeeld) op vrijdag mee en de vrijdag erna komt ‘ie terug. Houd rekening met vakanties. Vraag gedurende de week aan de lener of het lukt en herinner hem of haar donderdag aan het meebrengen op vrijdag.

Reflecteren bij het terugbrengen

Het meegeven van de koffer past goed bij de vrijdagmiddag. Begin met de lener die vertelt wat hij of zij heeft gemaakt en hoe dat was. Kies vervolgens de volgende lener en geef de koffer mee. Zo inspireren kinderen elkaar!

Zorg dat je verbruikte materiaal steeds aanvult voor de koffer weer mee gaat.

gemaakt2

Tentoonstelling in de klas

Aan het eind van het schooljaar is het leuk alle kinderen hun werkstuk mee te laten nemen en er een tentoonstelling mee te maken. Het maakboek is de catalogus.

Bekijk de tentoonstelling met je groep en bespreek de dingen de ze hebben ervaren en geleerd. Het is ook leuk de ouders uit te nodigen te komen kijken. Zij hebben tenslotte ook hard gewerkt!

Een doorgeefsysteem kan in iedere groep. Het kost weinig tijd, is makkelijk te realiseren en leert de kinderen van alles over zichzelf en elkaar.