Een Klooikofferbedrijf door de bovenbouw

Een leuke manier om de Klooikoffers in jouw school te regelen is door een groep kinderen samen een Klooikofferbedrijf te laten starten. Ze regelen het uitlenen zelf en leren over ondernemerschap.

Een Klooikofferbedrijf past goed bij de bovenbouw. In het bedrijf zitten 4 tot 6 kinderen. Het bedrijf kost de kinderen ongeveer 45 minuten per week.

bedrijf

Hoe pak je dat aan?

  • Gesprek in de klas: wat zijn Klooikoffers?
  • Stap 1: solliciteren
  • Stap 2: bedrijfsplan
  • Stap 3: reclame maken
  • Stap 4: open!

Gesprek in de klas: wat zijn Klooikoffers?

In een kort gesprek in de klas leidt je de Klooikoffers in. Het is leuk als je er al een aantal hebt besteld, dan kunnen jullie ze in de klas bekijken. Vijf koffers van iedere soort is ruim voldoende om het bedrijf te kunnen starten.

Gebruik deze pdf voor op het digibord:

Klooikoffers_digibordles.jpg.001

Stap 1: solliciteren

Voor een baan bij een bedrijf moet je solliciteren. Laat kinderen die belangstelling hebben een sollicitatiebrief schrijven. Beoordeel de brieven en kies de meest geschikte kandidaten uit de klas. Het sollicitatieproces kun je samen met iemand anders doen: bijvoorbeeld een collega leerkracht, jullie directeur of met iemand uit de leerlingenraad.

Gebruik deze pdf voor op het digibord:

Klooikoffers_digibordles.jpg.001

Stap 2: bedrijfsplan

Laat de groep kinderen samen een bedrijfsplan maken. Hoe gaan ze het aanpakken? Laat ze nadenken over rolverdeling: wie doet wat? Planning: wanneer is de winkel open? Reclame: hoe weet de school dat er Klooikoffers geleend kunnen worden? Beheer: hoe zorgen ze dat de administratie op orde is? Hoe zorgen ze dat koffers op tijd terug komen? Hoe beheren ze de voorraad?

Gebruik deze pdf voor op het digibord:

digibordles.001

Stap 3: reclame maken

Als alles is voorbereid mag de hele school het weten. Laat kinderen zelf posters maken, of laat ze in alle klassen vertellen over de koffers.

flyers

Als je wilt kun je ze deze materialen geven om te gebruiken:

zowerkthet

4koffers

flyer

Stap 4: open!

Bespreek met de kinderen wanneer ze open willen en bespreek na een aantal weken hoe het gaat.

Op één van onze testscholen is het Klooikofferbedrijf iedere vrijdagmorgen open tussen 8:15 en 9:45. Ze staan op een vaste plek in de gang van school. Dat ritme werkt heel goed! Het is fijn als de kinderen een soort kraampje kunnen hebben: een mooi tafeltje met opbergruimte en plek voor wat promotiemateriaal.